Liofilizacija

Postopek liofilizacije strokovno in na kratko.

Sveže, predvsem lokalno, sadje in zelenjavo se umije, razreže na koščke, izkoščiči, nekatero olupi, ali samo prepikne.

Zloži se na tako imenovane Inox pladnje, ki gredo v stroj – liofilizator. V stroju se najprej ohladijo vsaj na -40 stopinj Celzija. Ko je ta temperatura dosežena se podhladijo uparjalniki (kača na dnu stroja). Temperatura te “kače” mora biti vsaj 10 stopinj nižja od temperature sadja oz. zelenjave na pladnju. Ko se to doseže se prične s pomočjo vakumske črpalke ustvarjati podtlak v hermetično zaprti komori, kjer je sadje ali zelenjava. Ko pade tlak pod 50 Pa, ( običajen zračni tlak je 1013 Pa ) se začnejo poličke počasi segrevati. V komori se sicer zračni tlak spusti tudi do 10 Pa. Maksimalna temperatura segrevanja poličk je 35 stopinj Celzija.

Zato, da se doseže takšna temperatura je potrebno veliko časa, je pa čas odvisen predvsem od sadja ali zelenjave, ki je v komori. Zaradi posebnih pogojev, ki se ustvarijo v komori se začne proces sublimacije – direktnega prehoda vlage iz zamrznjenega v plinasto stanje. Ker je komora zaprta se vlažen plin takoj zamrzne na najhladnejšem delu – uparjalniku. Sublimacija je najbolj ekstremna na točki okrog 0 stopinj celzija. V drugem delu procesa, ko dosežemo temperaturo nad 10 stopinj Celzija pa se prične še drug način sušenja – adsorbcija, ki sadje posuši do konca.

Ko je dosežena konstantna temperatura sadja se predvideva, da je sadje suho. Da je sadje suho velja kadar je % vode nižji kot 2 %. To se po končanem postopku preveri s sušilno tehtnico.

Ko je postopek končan, se sadje v najkrajšem možnem času prepakira v alu triplex vrečke da se zavaruje pred vplivi iz okolja in vlago.

Tako zapakirano pravilno posušeno sadje lahko traja tudi 30 let.

Preprost prikaz postopka v slikah, ki jih najdete tudi na embalaži Hey, that’s it.:

Skrbna izbira,
pranje in ročno
rezanje sadja.

Hipna
zamrznitev
na -40°C.
Povišanje
pritiska, uparitev
molekul vode.

Dokončna
odstranitev vse
vode iz komore.

Pakiranje sadja
polnega vitaminov
in mineralov.

Preprosto povedano je liofilizacija proces konzerviranja, med katerim se zamrznjena voda (v sadežu) neposredno spremeni v paro in trdno agregatno stanje zamenja za plinasto, ob čemer se poleg hranljivih snovi ohranijo intenziven okus, barva in oblika. Ključne faze zeeelo počasnega procesa so izbira plodov, povišan pritisk v komorah in spreminjanje temperature. Odstranjena voda pogosto dosega 99,9% čistosti, kar pomeni, da imate v rokah skorajda enako sadje, kot bi ga pravkar odtrgali, le trajno konzervirano in vedno pripravljeno za uporabo.

Kako lahko takšno sadje in zelenjavo uporabite?

Hrustljavo liofilizirano sadje si privoščite vsakič, ko bi sicer segli po sadni malici ali obroku, a svežega sadja ni pri roki. Lahko ga jeste neobdelanega, če ga boste zmešali z vodo, limono, sladkorjem ali različnimi začimbami, pa lahko z njim pripravite osvežilne in polnovredne sokove. Liofilizirano sadje je odlična obogatitev jogurtov, kefirjev, muslijev in smutijev, prav tako pa boste svoji kreativnosti pri pripravi peciva, sladoleda in drugih sladic dodali povsem nov zagon.

Tako sadje je športnikom vedno pri roki in je na voljo za uporabo pred, med in po športu. Da vam energijo, ko jo najbolj potrebujete.

Je izjemna obogatitev pijač – zlasti čajev, coctkailov in … vode! Čeprav smo jo pregnali iz sadja, je iz jedilnika ne bomo. Pijte je veliko, če jo želite obogatiti, pa sezite v vrečko.

Je izjemen prigrizek, vedno pri roki. V službi, avtu, hribih, na plaži… Vedno hrustljav, vedno pripravljen.

To so le nekateri načini uporabe. Zaradi lahke prenosljivosti in trajnosti izdelka pa obstaja še veliko možnosti kako si z našimi produkti polepšati vsakdan, izlete ali potovanja. Zaupajte nam svojega! 😉